123 Scrabble! Πώς να ξεκινήσω ένα παιχνίδι

Πώς να ξεκινήσω ένα παιχνίδι στο Scrabble; – αυτή την ερώτηση κάνουν χιλιάδες άτομα που δεν έχουν συναντήσει ποτέ ξανά αυτό το παιχνίδι. Ορισμένοι εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια, επειδή οι κανόνες τους φαίνονται πολύ περίπλοκοι. Είναι κρίμα, γιατί στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει – το Scrabble (ή η παραλλαγή του μέσω διαδικτύου – Literaki) είναι ένα απλό παιχνίδι λέξεων που βασίζεται στον σχηματισμό λέξεων από γράμματα. Τι πρέπει να γνωρίζετε αρχικά για αυτό το παιχνίδι; Ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός μας!

1.Παίξτε με μερικούς κλώνους Scrabble

Καλύτερα να μάθετε μέσα από την προσπάθεια. Η παραδοσιακή έκδοση του Scrabble διαφέρει από τις διαδικτυακές εκδόσεις κυρίως ως προς τα μπόνους με λέξεις. Στο αυθεντικό παιχνίδι, πρέπει απλά να τοποθετήσετε ένα γράμμα στο τετραγωνάκι με το μπόνους, στα διαδικτυακά ωστόσο είναι σημαντικό να ταιριάξετε τα πλακίδια ενός συγκεκριμένου χρώματος στα πεδία που σημειώνονται με αυτό το χρώμα. Αυτές δεν είναι σημαντικές διαφορές, αλλά δοκιμάζοντας μερικά παιχνίδια μπορεί να συναντήσετε μία μεγαλύτερη ευελιξία. Ενώ σε έπειτα στάδιο ανάπτυξης, αξίζει να επικεντρωθείτε σε έναν τομέα, στην αρχή είναι καλύτερο να γνωρίσετε όσο το δυνατόν περισσότερες παραλλαγές του Scrabble.

2.Εκτυπώστε μία λίστα με δυο γράμματα

Αρχικά, ο αριθμός ακόμη και δυο γραμμάτων (για να μην αναφέρουμε τριών γραμμάτων) μπορεί να φαίνεται υπερβολικά μεγάλος. Αξίζει επομένως να εκτυπώσετε τουλάχιστον αυτά και να τα παρατηρείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ικανότητά μας στην ακούσια απομνημόνευση είναι πραγματικά μεγάλη. Γιατί λοιπόν να μην τη χρησιμοποιήσουμε για να μάθουμε λέξεις για το Scrabble;

3.Προσπαθήστε να γνωρίζετε επίσης το νόημα των λέξεων

Το μυαλό του ανθρώπου απομνημονεύει πολύ πιο εύκολα τις λέξεις που τις συσχετίζει με κάτι. Επομένως, εάν σκοπεύετε να επιτύχετε ένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα και όχι μόνο να κερδίσετε ένα ή δύο παιχνίδια, διαβάστε καλύτερα ένα από τα διαδικτυακά λεξικά Scrabble ή Literaki (για παράδειγμα στο Scrabblemania) με την σημασία μεμονωμένων λέξεων. Αυτό δεν θα σας επιτρέψει μόνο να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κλίσεις τους αλλά και θα εμπλουτίσει τις γνώσεις σας!

4.Αντιμετωπίστε τους καλύτερους αντιπάλους

Μπορείτε να ανεβείτε στην κατάταξη στο kurnik παίζοντας με πολλούς αδύναμους παίκτες. Φυσικά οι νίκες είναι ένα σημαντικό στοιχείο για κάθε φιλόδοξο παίκτη, ενώ οι πόντοι δεν κερδίζονται χάνοντας, αλλά μακροπρόθεσμα η αποφυγή καλύτερων παικτών μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο. Περισσότερα θα μάθετε από αυτούς με τους οποίους δεν μπορείτε να κερδίσετε για μεγάλο διάστημα. Όταν όμως συμβεί αυτό και μετά από μερικούς μήνες (ή και χρόνια), θα επιτύχετε επιτέλους τη νίκη που θα σας φέρει ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση.

5.Γνωρίστε τα online λεξικά

Πολλοί παίκτες θεωρούν ότι ο έλεγχος λέξεων κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού δεν αποτελεί καλή τακτική. Ενώ στην κλασσική έκδοση του Scrabble είναι εύκολο να παρατηρήσουμε αν χρησιμοποιεί κάποιος λεξικό κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, μέσω Διαδικτύου αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο. Παρόλα αυτά οι άμεσοι κανόνες αυτό δεν το απαγορεύουν. Πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε ότι αυτό μπορεί να θεωρηθεί από μερικούς ακόμη και ως ένα είδος απάτης. Η γνωριμία όμως με διαδικτυακές βάσεις πληροφοριών πριν ή μετά από το παιχνίδι, δεν είναι μόνο απολύτως έντιμη, αλλά και απαραίτητη για να μάθετε περισσότερες λέξεις και να γίνετε ένας καλύτερος παίκτης.

6.Θυμηθείτε τα μαθήματα ελληνικών

Η απομνημόνευση ακόμη και χιλιάδων χρήσιμων λέξεων δεν σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να τις χρησιμοποιούμε αμέσως σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Στην ελληνική γλώσσα ένα μεγάλο μέρος μεμονωμένων ρημάτων συνοδεύεται (μαζί με τις μετοχές) από έως και μερικές δεκάδες κλίσεις. Είναι αδύνατο να θυμόμαστε όλες αυτές απ’ έξω. Αξίζει οπότε να επιστρέψουμε στα μαθήματα του λυκείου ή του γυμνασίου, για να θυμηθούμε τους κανόνες γραμματικής.

7.Μην αποφεύγετε τα διάφορα χρονικά όρια

Οι περισσότεροι παίκτες αργά ή γρήγορα ειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο, προτιμώντας για παράδειγμα ένα παιχνίδι γρήγορο, πέντε λεπτών, είκοσι ή ακόμη και μισής ώρας. Στην αρχή αξίζει όμως να παίζετε παιχνίδια σε πολλές παραλλαγές. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μάθετε μόνο ποια σας ταιριάζει περισσότερο, αλλά είναι επίσης και μία ιδανική ευκαιρία για να γνωρίσετε διαφορετικές στρατηγικές για την επίτευξη μίας νίκης.

8.Παίξτε, παίξτε και ξαναπαίξτε!

Η τελευταία συμβουλή ίσως να είναι η πιο απλή, αλλά θα σας την πει κάθε παίκτης του scrabble – τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα πραγματικό παιχνίδι! Φυσικά η απόκτηση και εξάσκηση γραμματικών δεξιοτήτων, η παρατήρηση μονομαχιών στο youtube, η ανάγνωση εγχειριδίων (όπως είναι για παράδειγμα αυτό), η απομνημόνευση λέξεων με δυο γράμματα και η εκμάθηση της σημασίας συγκεκριμένων λέξεων, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ωστόσο, η εμπειρία δεν μπορεί να αποκτηθεί έτσι απλά και «ξερά». Όταν παίζετε, μπορείτε να αποκτήσετε γνώσεις σχετικά με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας, να μάθετε τι πρέπει να βελτιώσετε και τι είναι αυτό που λειτουργεί σωστά στο παιχνίδι σας, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε πολύ πιο έμπειρους λάτρεις του Scrabble. Επομένως – ξεσκονίστε τα σκονισμένα σας κουτιά με τα επιτραπέζια παιχνίδια, εγκαταστήστε εφαρμογές και εισέλθετε στο «kurnik» – κάθε πρωταθλητής πρέπει να έχει και την πρώτη του φορά, αφού οι καλύτερες βαθμολογίες βρίσκονται ακόμη μπροστά σας!