Η διασκέδαση πέρα από τους κανόνες – τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια που επεκτείνουν την ιδέα του Scrabble

Οι πιο ενδιαφέρουσες παραλλαγές του Scrabble. Όχι μόνο το Scrabble – παιχνίδια λέξεων, που παίζουν με ιδέες. Εναλλακτικές παραλλαγές του Scrabble.

Το Scrabble, αναμφισβήτητα ως το πιο δημοφιλές παιχνίδι λέξεων στον κόσμο, διαθέτει πολλές παραλλαγές και εναλλακτικές εκδόσεις. Αυτές δημιουργούνται μέσω δημιουργικής αλλαγής των κανόνων του βασικού παιχνιδιού. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν να εντυπωσιάζουν τους θαυμαστές του και να θέτουν μπροστά τους νέες, ενδιαφέρουσες προκλήσεις.

Εξετάζουμε μερικές ενδιαφέρουσες παραλλαγές του Scrabble. Πώς μπορεί να αλλάξει ένα παιχνίδι που πιστεύεις ότι γνωρίζεις τόσο πολύ καλά; Ιδού το ασυνήθιστο Scrabble!

Ανάγραμμα

Οι πιο απλές σε εφαρμογή τροποποιήσεις το Scrabble δημιουργούνται με την αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού χωρίς να επηρεάζονται τα στοιχεία του. Μία από αυτές είναι το Ανάγραμμα. Σε αυτή την παραλλαγή του παιχνιδιού χρησιμοποιούνται μόνο πλακίδια γραμμάτων χωρίς τη χρήση πίνακα.

Τα πλακίδια τοποθετούνται σε μία επίπεδη επιφάνεια γυρισμένα ανάποδα. Οι παίκτες αποκαλύπτουν με τη σειρά τους μεμονωμένα γράμματα, έχοντας λίγο χρόνο για να παρατηρούν τα γράμματα που εμφανίζονται. Όποιος παρατηρήσει στα εμφανιζόμενα γράμματα μία πιθανή λέξη, μπορεί να τα πάρει και τα τοποθετήσει μπροστά του.

Αυτή η παραλλαγή παιχνιδιού χαρακτηρίζεται από γρήγορο ρυθμό και πολύ μικρές παύσεις. Εδώ δεν υπάρχει πολύς χρόνος για σκέψη. Έτσι, η παραλλαγή αυτή είναι δημοφιλής μεταξύ παικτών σε τουρνουά Scrabble, οι οποίοι εξασκούν τις δεξιότητές τους, που θα φανούν χρήσιμες κατά τους αγώνες.

«Οικολογικό» Scrabble

Αυτή η παραλλαγή παιχνιδιού εισάγει μόνο μία, αλλά σημαντική για το παιχνίδι τροποποίηση. Χρησιμοποιείται το ίδιο ακριβώς σετ που χρησιμοποιούμε σε ένα κανονικό παιχνίδι Scrabble – όλα τα γράμματα και ο πίνακας. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα λευκά πλακίδια υπόκεινται σε «ανακύκλωση» – εξ ου και ο όρος «οικολογικό» Scrabble.


Αυτό λειτουργεί ως εξής – κάθε παίκτης που ξεκινά τη σειρά του, προτού σχηματίσει μία λέξη, μπορεί να πάρει από τον πίνακα ένα από τα λευκά και να το αντικαταστήσει με ένα γράμμα που τον βολεύει. Εάν λοιπόν το λευκό πλακίδιο έχει χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει το γράμμα Λ, τότε ο παίκτης που το έχει στην κατοχή του μπορεί να το τοποθετήσει εκεί και να πάρει το λευκό και να το χρησιμοποιήσει ξανά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το αντικαταστήσει με το ίδιο γράμμα – δεν μπορεί να είναι διαφορετικό, ακόμη και αν μπορούσε να δημιουργηθεί μία επίσης αποδεκτή λέξη.

Pasjans Scrabble

Αυτή η παραλλαγή παιχνιδιού προορίζεται για όσους θέλουν να εξασκήσουν τις ικανότητές τους στο Scrabble, αλλά δεν έχουν τη συγκεκριμένη στιγμή αντίπαλο. Ισχύουν ακριβώς οι ίδιοι κανόνες όπως στο κανονικό παιχνίδι Scrabble – με μία διαφορά. Παίζεται από μόνο του.

Ο παίκτης παίζει δηλαδή κάθε γύρο σύμφωνα με τους κανόνες, σχηματίζοντας νέες λέξεις. Σε αυτή την παραλλαγή μπορείτε να παίξετε με χρόνο – προσπαθώντας να κερδίσετε όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους σε εντός ενός περιορισμένου ορίου. Μπορείτε επίσης να θέσετε ως στόχο την απόκτηση μέγιστου αριθμού πόντων χωρίς χρονικό όριο.

Super Scrabble

Οι πιο περίπλοκες παραλλαγές του Scrabble απαιτούν και τη χρήση επιπλέον στοιχείων. Ένα παράδειγμα είναι το Super Scrabble. Η έκδοση αυτή παρουσιάστηκε το 2004 και στόχος της ήταν να δημιουργήσει μία πιο συναρπαστική αλλά ταυτόχρονα απαιτητική έκδοση του παιχνιδιού.

Το Super Scrabble χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο πίνακα – 21 επί 21 αντί για 15 επί 15. Χρησιμοποιεί επίσης δυο φορές περισσότερα γράμματα σε σχέση με την βασική έκδοση του Scrabble. Στον πίνακα βρίσκονται περισσότερα τετράγωνα με πόντους και υψηλότεροι πολλαπλασιαστές (έως και τετραπλάσιος).

Χάρη σε αυτό, σε αυτή την έκδοση του Scrabble σημαντικότερο είναι η στρατηγική σκέψη και η χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρονται από τον πίνακα.

Junior Scrabble

Η έκδοση αυτή είναι σχεδιασμένη για τους πιο νεαρούς παίκτες. Ο πίνακας είναι μεγαλύτερος και από τη μία πλευρά έχει τυπωμένες λέξεις. Στόχος κάθε παίκτη είναι να τοποθετεί μόνο τα γράμματα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζει τις υπάρχουσες από την αρχή λέξεις. Αυτή η έκδοση επιτρέπει στους νεότερους παίκτες του Scrabble να μπορούν να κατανοήσουν τους κανόνες του παιχνιδιού και να μάθουν τον απαραίτητο τρόπο σκέψης.

Όταν αισθάνονται βολικά με το παιχνίδι, μπορούν να αναποδογυρίσουν τον πίνακα. Στην πίσω πλευρά του βρίσκεται ένας πίνακας παρόμοιος με αυτόν στην έκδοση του Scrabble για ενήλικες.

Μας περιορίζει μόνο η φαντασία μας

Αυτά είναι φυσικά μόνο μερικά παραδείγματα διάφορων παραλλαγών του Scrabble. Στην πράξη, τίποτα δεν περιορίζει τους παίκτες από το να προχωρήσουν στις δικές τους τροποποιήσεις του παιχνιδιού. Συγκεκριμένα, αυτές που δεν απαιτούν αλλαγές στα στοιχεία που ήδη χρησιμοποιούνται.